Gospodar, mentor și prieten.

Deschid secțiunea de antreprenoriat cu Marius Bicu (De la Ferma), un om de la care am învățat ce însemnă un business modern, civilizat și frumos. Am avut șansa să ne cunoașteam la masterul de Agrobusiness și de acolo să parcurgem etape importante împreună. Prima a fost un intreship la ferma lui din Unirea, unde am locuit peste vară având grijă de fermă şi făcând telemea. Acolo nu am prea avut timp să stăm de vorbă, dar am învățat multe din munca pe care am depus-o și urmărind  deciziile luate  – ce a venit după e de povestit!

Ne-am întâlnit la SIAL Paris unde am învățat ce trebuie să vorbești când ești în fața unor clienți mari, cum se pune problema și cât de serios trebuie să fii în ceea ce afirmi. Îți vin cca 40 de propuneri de colaborare pe zi din diferite părți ale lumii și cu tot felul de clienți, pentru a putea face față(eu am fost depășit) trebuie să îți cunoști produsul de la A la Z, altfel sunt doar povești, care se consemnează într-un caiet cu cărți de vizită. Îți trebuie pasiune pentru a putea convinge lumea și înțelepciune pentru a alege varinta optimă pentru business-ul tău; ofertele curg, de la containăre până la pachete de vândut pe net.

Sial Paris

L-am văzut pe Marius cel mai bine pregătit din pavilionul României, el a fost singurul care și-a adus un stand de acasă și l-a montat acolo, a vrut să fie altfel. Tot ce a făcut cu brand-ul De la Ferma e altfel față de ce găsim pe piață, brand construit de nemți și implementat impecabil. Afară se iese cu lucruri frumoase, păcat de țara noastră că e evitată, dar asta depinde de câți oameni ca Marius se găsesc să facă un pavilion reprezentativ.

Întâmplarea a făcut ca anul trecut să mergem împreună la Anuga Koln, unde l-am ajutat sau, mai bine spus, m-a ajutat el pe mine, pentru că și de data aceasta am avut ocazia să cunosc oameni, să fiu recomandat și să învăț comerț modern. Trăim vremuri în care lumea s-a corporatizat și totul se face la timp și în condiții prestabilite.

La bere în Koln

 

Poate asta lipsește generației vechi de antreprenori  cărora amânarea le-a intrat în sânge și poate de asta nu reuşim să progresăm.Cred că fiecare trebuie să ne asumăm ce declarăm și chiar dacă nu reușim să atingem rezultatul promis, ne scuzăm și găsim o soluție pentru a repara greșeala. Până la urmă, nimeni nu e dușmanul nimănui ci suntem parteneri, asta cred că trebuie să creeăm, parteneriate!

Am observat că e la modă termenul de mentorat, eu cred că Marius este un mentor pentru mine, a văzut potențial, nu a prea crezut că se poate, dar mi-a dat sfaturi să merg înainte și să ies din frământări când a fost nevoie(la început sunt o grămadă).

M-am revăzut cu el de curând și am fost plăcut surprins să văd cine face echipa, e vorba de viitoarea lui soție ,Ligia. Așa fain stau amândoi la birou și se consultă cu privire la luarea deciziilor. Merci prietene, ne vedem la SIAL 2014!