Povestea lui Grigore Leșe despre Idicel Pădure

Am avut un weekend obositor, dar în acelaș timp am fost bucuros de veștile primite din mai multe părți ale lumii. În seara acesta vreau să vă arăt de ce iubesc Idicel Pădure și de ce este un loc special. 

Omul care îmi garantează locul ca fiind unul arhaic și de o măiestrie aparte este Grigore Leșe, profesor, rapsod și om care a bătut satele mai ceva ca pe vremea lui Dimitrie Gusti. În cartea lui, apărută recent la editura Humanitas  „Acum știu cine sunt” apare o însemnare numită „Crângurile Idicelului”, unde povestește despre ce a însemnat pentru el venirea în Idicel Pădure. Încheierea pe care o face este magistrală „Când am plecat din Idicel Pădure, am lăsat în urma mea ulițele și crângurle sufletești. Oamenii de aici m-au făcut să simt singurătatea și singularitatea locului. Și am mai înțeles încă ceva: că cine urăște România pe sine se urăște.”

În luna martie acum doi ani mă întâlneam cu maestrul la  Athenee Palace și într-o scurtă discuție îi spuneam de satul Idicel Pădure și de ce am descoperit acolo, ciudat a fost faptul că urma să meargă pentru a filma acolo unul din documentarele „La porțile ceriului”. Ce a descoperit el și cum vede el crângurile Idicelulul vă las să vedeți documenta sau să citiți în carte, merită ambele!

Click aici:  Grigore Leșe la Idicel Pădure